Jämför bilförsäkring – billigaste bilförsäkring behöver inte vara den bästa!

Att jämföra bilförsäkringar online är svårare än man tror. Kanske inte att hitta det billigaste priset, men att få identiska villkor som sin nuvarande bilförsäkring. Jämför alltid på lika villkor. Vi ger dig gratis tips på hur du undviker de vanligaste fallgroparna.

Alldeles för många stirrar sig blinda på billigaste pris när de jämför bilförsäkring. Jämför istället äpplen med äpplen och jämför även andra aspekter, såsom till exempel kundnöjdhet, villkor och självrisker!

Här får du våra bästa tips på vad du ska tänka på när du jämför bilförsäkringar online, så att du inte går i fällan och tecknar första bästa bilförsäkring.

Hur nöjda är bolagets kunder efter skada?

En ofta helt ointressant aspekt för de flesta som jämför bilförsäkring online. Man går i regel alldeles för mycket på pris när man jämför. Aftonbladet har sammanställt försäkringsbolagen med högst respektive lägst kundnöjdhet efter skada, där man specifikt har undersökt hur nöjda kunderna har varit när de behövt använda sin bilförsäkring.

Kanske är det något man ogärna vill tänka på, men det kan kännas tryggt (och kanske värt en lite högre försäkringspremie) att vara försäkrad i ett bolag som aktivt jobbar med att göra sin skadereglering så smidig, snabb och tillfredsställande som möjligt. Eller i alla fall inte helt verka strunta i det.

Har ”billigaste bilförsäkring” verkligen det bästa priset?

När du letar och jämför billigaste bilförsäkring, måste du säkerställa att det pris du får verkligen är det bästa du kan få. Det kan vara svårare än vad man kan tro, då försäkringsbolagen ofta erbjuder paketrabatter – ibland så stora som 20 eller 25%!

Vårt tips är därför att du, efter att du gjort en offert på exempelvis på en site där du kan göra jämförelse på bilförsäkringar (som till exempel Compricer, Zmarta eller Insplanet) även gör en extra försäkringsjämförelse mot försäkringsbolagens egna siter. Deras prisuträkningar brukar i regel nämligen räkna pris inklusive eventuella paketrabatter.

Kom också ihåg att vissa jämförelser inte är kompletta. Vissa prisjämförelser jämför nämligen inte priser för alla bilförsäkringar, av den enkla anledningen att inte alla försäkringsbolag är anslutna till tjänsten. Det kan alltså finnas bilförsäkringar som är billigare än de du ser på en viss hemsida.

Det finns många bilförsäkringar att jämföra

Det kan tyckas enkelt att jämföra alla bilförsäkringar på marknaden, men faktum är att det är en liten djungel. Det är som sagt också svårt att hitta en tjänst som jämför precis alla försäkringsbolag. Därför kommer här en lista de försäkringsbolag i Sverige som erbjuder bilförsäkringar:

 • Aktsam
 • Dina
 • Evoli
 • Folksam
 • Gjensidige
 • Hedvig
 • ICA Försäkring
 • If
 • Lin
 • Länsförsäkringar
 • Paydrive
 • Svedea
 • Swedbank
 • Trygg-Hansa
 • Volvia
 • WaterCircles
Bilförsäkring - jämför på bästa sätt

Får du ens byta försäkring än?

Om du jämför din befintliga bilförsäkring mot en annan, är det väldigt viktigt att veta när du ens får byta bolag. Bilförsäkringars avtalsperiod styrs nämligen av en så kallad huvudförfallodag.

Inte förrän detta datum får man byta bilförsäkring. Dock kan man teckna en ny bilförsäkring i förväg, med den befintliga försäkringens förfallodag som startdatum. Detta kallas för en framdaterad försäkring.

Läs också: Byta bilförsäkring (guide)

Vilka regler gäller för ändringar av försäkringen?

På samma sätt kan det finnas tydliga regler för när du får ändra din försäkring. Ibland kan hända att man väljer fel försäkringsomfattning och ångrar sig i efterhand. Du kanske valde en helförsäkring, men inser i efterhand att bilen kanske inte har så mycket värde för att rättfärdiga en helförsäkring.

Eller tvärtom: Att du valde en på tok för låg försäkringsomfattning för att du tyckte det blev för dyrt med en helförsäkring…

Då är det bra att redan när man ska jämföra bilförsäkringar, dvs innan man bestämmer sig och tecknar någon, ha koll på vilka regler som gäller för ändringar hos respektive försäkringsbolag. Du vill nämligen inte hamna i en situation där du tecknat den bästa och kanske även den billigaste bilförsäkringen, men du inte får justera den på ett helt år.

Många bolag (men inte alla) har som grundregel att man inte får sänka försäkringsomfattningen under avtalsperioden, till exempel gå från helförsäkring till halvförsäkring eller från halvförsäkring till trafikförsäkring. Däremot brukar det i många fall gå bra att förbättra försäkringsskyddet, dvs uppgradera bilförsäkringen, när som helst.

I detta fall kan man dock behöva styrka att anledningen till att man vill utöka bilförsäkringen inte är att man råkat ut för skada!

Relaterad läsning: Att välja bilförsäkring: Hel eller halvförsäkring på ny eller begagnad bil?

Få koll på självrisker hos olika bolag

En lätt fälla att hamna i är att man inte kikar extra noga efter skillnader i självrisk, eller jämför bilförsäkringar på samma självrisknivåer. Självrisken är det du själv betalar när du ska använda din bilförsäkring.

De frågorna du ska ställa dig är;

Hur skiljer sig självriskerna i den så kallade delkaskoförsäkringen?

Här kan exempelvis stöld och glas skilja relativt mycket mellan bolagen. Även maskinskadesjälvrisken kan skilja mycket, då det ofta är bundet till bilens ålder och hur mycket den har gått.

Jämför jag på samma självrisknivåer på trafik- och vagnskadeförsäkringen?

Man kan ofta välja självrisker på trafik- och vagnskadeförsäkringen. Trafikförsäkringen brukar ha två nivåer, medans vagnskadeförsäkringen kan ha tre eller fler.

Skiljer självriskerna i de olika självrisknivåerna mellan försäkringsbolagen?

Hos vissa bolag är den lägst valbara trafikförsäkringssjälvrisken 0 kr, på andra 1000 kr. Sett till vagnskada kan du stöta på 2000, 2500 eller 3000 kr som lägsta självrisk. Mellannivån brukar ligga i spannet 4000 till 6000 kr, och den högsta uppemot 9 000 eller mer.

Tilläggsförsäkringar kan vara en djungel

Ta reda på vilka tilläggsförsäkringar du har idag. De framgår av ditt försäkringsbrev. Nästa steg är att ta reda på vad motsvarande tillägg heter hos de olika bolagen – och vad de omfattar! Exempel på vanliga tilläggsförsäkringar är hyrbilsförsäkring, bärgnings- eller assistansförsäkring, försäkring mot djurkollision och skadegörelse. Tänk som sagt på att dessa kan ha helt olika benämningar hos olika bolag. De kan också vara paketerade olika; exempelvis Stor Bilförsäkring, BilPlus, BilExtra osv.

Det sista steget är att förstå vilka villkor som gäller i tilläggsförsäkringarna hos respektive bolag. Till exempel kan försäkringen mot djurkollision innebära att du måste ha helförsäkring för att den ska falla ut (då i form av en självriskreducering på vagnskadeförsäkringen), medans det hos andra försäkringsbolag kan räcka med en halvförsäkring.

Försäkringsvillkor och aktsamhetskrav

Kom ihåg att inte alla detaljer kring bilförsäkringen framgår av försäkringsbrevet. Tänk också på att försäkringsvillkoret inte är detsamma som försäkringsbrevet. Ett försäkringsvillkor är ett större dokument som i detalj redogör för försäkringens omfattning; för vad den gäller och när den inte gäller.

Utöver det finns något som kallas aktsamhetskrav, vilket i innebär att en skada som vanligtvis täcks av försäkringen, kan komma att inte gälla om du varit “oaktsam” – alltså överdrivet slarvig på försäkringsspråk.

Har du koll på om du kör med rätt däck och fälg på din bil? Du hittar allt du behöver veta på dackhjalp.se

Med dessa tips hoppas vi nu att du vet vad du ska vara uppmärksam på när du jämför bilförsäkring, och att du från och med nu inte uteslutande letar efter första bästa billigaste bilförsäkring. Lycka till med din jämförelse!

Uppdaterades senast