Jämför bilförsäkring – därför ska du inte bara leta efter billigaste pris

Att jämföra bilförsäkringar online är svårare än man tror. Kanske inte att hitta det billigaste priset, men att få identiska villkor som sin nuvarande bilförsäkring. Jämför alltid på lika villkor. Vi ger dig gratis tips på hur du undviker de vanligaste fallgroparna.

Alldeles för många stirrar sig blinda på billigaste pris när de letar bilförsäkring. Jämför istället äpplen med äpplen och jämför även andra aspekter, såsom till exempel kundnöjdhet, villkor och självrisker! Här får du våra bästa tips på vad du ska tänka på när du jämför bilförsäkringar online. Gratis!

Hur nöjda är bolagets kunder efter skada?

En ofta helt ointressant aspekt för de flesta som jämför bilförsäkring online. Man går i regel alldeles för mycket på pris när man jämför. Aftonbladet har sammanställt försäkringsbolagen med högst respektive lägst kundnöjdhet efter skada, där man specifikt har undersökt hur nöjda kunderna har varit när de behövt använda sin bilförsäkring.

Kanske är det något man ogärna vill tänka på, men det kan kännas tryggt (och kanske värt en lite högre försäkringspremie) att vara försäkrad i ett bolag som aktivt jobbar med att göra sin skadereglering så smidig, snabb och tillfredsställande som möjligt. Eller i alla fall inte helt verka strunta i det.

Är “bästa pris” verkligen det bästa?

När du letar och jämför billigaste pris på bilförsäkring, måste du säkerställa att det pris du får verkligen är det bästa du kan få. Det kan vara svårare än vad man kan tro, då försäkringsbolagen ofta erbjuder paketrabatter – ibland så stora som 20 eller 25%! Vårt tips är därför att du, efter att du gjort en offert på exempelvis Insplanet, även gör en extra offertuträkning hos de försäkringsbolagens egna siter. Deras prisuträkningar brukar i regel nämligen räkna pris inklusive eventuella paketrabatter.

Får du ens byta försäkring än?

Om du jämför din befintliga bilförsäkring mot en annan, är det väldigt viktigt att veta när du ens får byta bolag. Bilförsäkringars avtalsperiod styrs nämligen av en så kallad huvudförfallodag. Inte förrän detta datum får man byta bilförsäkring. Dock kan man teckna en ny bilförsäkring i förväg, med den befintliga försäkringens förfallodag som startdatum. Detta kallas för en framdaterad försäkring.

Läs också: Byta bilförsäkring (guide)

Få koll på självrisker hos olika bolag

En lätt fälla att hamna i är att man inte kikar extra noga efter skillnader i självrisk, eller jämför bilförsäkringar på samma självrisknivåer. Självrisken är det du själv betalar när du ska använda din bilförsäkring.

De frågorna du ska ställa dig är;

Hur skiljer sig självriskerna i den så kallade delkaskoförsäkringen?

Här kan exempelvis stöld och glas skilja relativt mycket mellan bolagen. Även maskinskadesjälvrisken kan skilja mycket, då det ofta är bundet till bilens ålder och hur mycket den har gått.

Jämför jag på samma självrisknivåer på trafik- och vagnskadeförsäkringen?

Man kan ofta välja självrisker på trafik- och vagnskadeförsäkringen. Trafikförsäkringen brukar ha två nivåer, medans vagnskadeförsäkringen kan ha tre eller fler.

Relaterad läsning: Att välja bilförsäkring: Hel eller halvförsäkring på ny eller begagnad bil?

Skiljer självriskerna i de olika självrisknivåerna mellan försäkringsbolagen?

Hos vissa bolag är den lägst valbara trafikförsäkringssjälvrisken 0 kr, på andra 1000 kr. Sett till vagnskada kan du stöta på 2000, 2500 eller 3000 kr som lägsta självrisk. Mellannivån brukar ligga i spannet 4000 till 6000 kr, och den högsta uppemot 9 000 eller mer.

Tilläggsförsäkringar kan vara en djungel

Ta reda på vilka tilläggsförsäkringar du har idag. De framgår av ditt försäkringsbrev. Nästa steg är att ta reda på vad motsvarande tillägg heter hos de olika bolagen – och vad de omfattar! Exempel på vanliga tilläggsförsäkringar är hyrbilsförsäkring, bärgnings- eller assistansförsäkring, försäkring mot djurkollision och skadegörelse. Tänk som sagt på att dessa kan ha helt olika benämningar hos olika bolag. De kan också vara paketerade olika; exempelvis Stor Bilförsäkring, BilPlus, BilExtra osv.

Det sista steget är att förstå vilka villkor som gäller i tilläggsförsäkringarna hos respektive bolag. Till exempel kan försäkringen mot djurkollision innebära att du måste ha helförsäkring för att den ska falla ut (då i form av en självriskreducering på vagnskadeförsäkringen), medans det hos andra försäkringsbolag kan räcka med en halvförsäkring.

Försäkringsvillkor och aktsamhetskrav

Kom ihåg att inte alla detaljer kring bilförsäkringen framgår av försäkringsbrevet. Tänk också på att försäkringsvillkoret inte är detsamma som försäkringsbrevet. Ett försäkringsvillkor är ett större dokument som i detalj redogör för försäkringens omfattning; för vad den gäller och när den inte gäller.

Lästips: Bilförsäkring: Villkor hos alla bolag

Utöver det finns något som kallas aktsamhetskrav, vilket i innebär att en skada som vanligtvis täcks av försäkringen, kan komma att inte gälla om du varit “oaktsam” – alltså överdrivet slarvig på försäkringsspråk.

Har du koll på om du kör med rätt däck och fälg på din bil? Du hittar allt du behöver veta på dackhjalp.se

Med dessa tips hoppas vi nu att du vet vad du ska vara uppmärksam på när du jämför bilförsäkring. Lycka till med din jämförelse!

Uppdaterades senast