Tilläggsförsäkring för bil – vilka finns och vad täcker de? En guide om tilläggsförsäkringar

En tilläggsförsäkring är mer eller mindre precis vad det låter som – ett tillägg till din ordinarie försäkring som gäller för särskilda händelser och innebär ett utökat skydd för dig och din bil. I denna guide förklarar vi mer!

Se ditt pris hos OKQ8

Vad är en tilläggsförsäkring?

Precis som ordet antyder så är en tilläggsförsäkring ett tillägg till din ordinarie försäkring. De flesta tilläggsförsäkringar innehåller nästan alltid samma typ av skydd.

Försäkringen ersätter antingen vid särskilda skador, till exempel vid djurkollision eller skadegörelse, och ger då en reducering eller eliminering av självrisken. Eller så ger den dig något extra som inte den vanliga försäkringen innehåller. Exempel på detta kan vara hyrbil efter skada.

Dessa försäkringar på en bilförsäkring brukar nästan alltid erbjudas i ett paket som en tilläggsförsäkring i samma bolag som du har ”resten” av din bilförsäkring i (där kan de kallas ”mer”, ”extra”, ”plus” eller liknande), men det finns också helt fristående tilläggsförsäkringar som du kan teckna oberoende av din ordinarie bilförsäkring. Ett exempel på en sådan är OKQ8 BackUp – där du dessutom får mer.

OKQ8 BackUp – Försäkringen gäller oavsett bolag

BackUp från OKQ8 är en flexibel tilläggsförsäkring som du får kvar även om du byter din ordinarie bilförsäkring till ett annat bolag. Den är också en av de mest omfattande tilläggsförsäkringarna på marknaden (försäkringen sänker självrisken oavsett skadeorsak) – till ett lågt pris (75 kr per mån). Eller vad sägs om:

Sänker självrisken på bilens försäkringar på upp till 3 000 kr

Den första delen av försäkringen innebär att flera av självriskerna i din vanliga bilförsäkring reduceras med upp till 3 000 kr. Den ger ersättning vid följande händelser:

Vid glasskada

Sänker självrisk vid stenskott eller om bilens glasrutor spräcks eller krossas.

Vid vagnskada

Avser bilens kaross och täcker plåtskador och skador på lacken som uppstår vid exempelvis kollision, dikeskörning eller parkeringsskador.

Vid räddning eller bärgning

Förare och passagerare får hjälp med vidare transport om bilen eller föraren skadas under färd med bilen. Om kostnaden för räddning eller bärgning skulle understiga den självrisk du ska betala till ditt försäkringsbolag ersätts istället den faktiska kostnaden, dock högst 3 000 kronor.

Vid motor- eller elektronikskada

Gäller vid fel på elektroniken eller motorhaveri.

Vid trafikskador

Gäller vid alla typer av skador som sker i trafiken.

Vid stöld

Sänker självrisk om någon stjäl något från din bil eller om hela bilen blir stulen. Försäkringen gäller även vid inbrotts- och stöldförsök.

Vid brand

Sänker självrisk vid skador på grund av brand, blixtnedslag eller explosion.

Vid rättsskydd

Sänker självrisk för kostnader vid vissa tvister och brottsmål.

ok q8 backup

Skadeersättning

Den andra delen i tilläggsförsäkringen innebär ersättning i följande fall:

  • Hyrbil eller avbrottsersättning – Om du har råkat ut för en skada som är ersättningsbar hos ditt ordinarie försäkringsbolag har du om du vill möjlighet att få hyrbil eller avbrottsersättning. Väljer du att hyra bilen på OKQ8 så behöver du inte ligga ute med pengar, samt att du får skadekostnadseliminering värd 170 kr per dygn under hyrperioden utan extra kostnad. Denna försäkring ersätter 75 procent av dygns- och kilometerkostnaden under en sammanhängande period av högst 60 dagar.
  • Vid feltankning – Vid tankning av fel drivmedel ersätter tilläggsförsäkringen kostnaden för bärgning till närmaste lämpliga verkstad samt tömning och rengöring av tanken. Du kan få en ersättning på upp till 3 000 kronor.
Tilläggsförsäkringar för alla bilförsäkringar

Vem behöver en tilläggsförsäkring?

Vill du ha det bästa skyddet för din bil så är svaret lätt och enkelt: Teckna en tilläggsförsäkring! Antingen hos ditt ordinarie försäkringsbolag, eller hos en fristående aktör. Då kan du veta och känna dig trygg med att du har det bästa skydd du kan ha för din bil, och du slipper fundera mer på vad den täcker.

Tips! På Compricer kan du enkelt räkna ut vad din försäkring kostar, och du kan jämföra flera försäkringar samtidigt. Du kan även räkna och jämföra med försäkringsbolagens olika tilläggsförsäkringar och jämföra innehåll och pris. Dessutom öppet alla dagar i veckan…

Har du redan en bilförsäkring du är nöjd med, eller vill bara ha det allra bästa? Då ska du kika på OKQ8 BackUp. Där får du mer ersättning och försäkringen gäller vid fler händelser än de som de ordinarie bolagen brukar erbjuda.

Uppdaterades senast